Dynekoking!

For lenge siden lærte jeg å lage “dynegrøt”.

Vanlig i “gamle dager” da man spiste mye grøt og ville spare på brensel og strøm, så kom bedre tider og vi glemte, og ga blaffen i de gamle gode rådene fra våre forfedre, men nå er det igjen mer akseptabelt å både spare på strøm-utgifter, miljøet og penger så på tide å slå et slag for dynekoking igjen!

 

Alt som trenger å stå i “etterkoke” egner seg til dynekoking, men for å begynne kan man starte med det man opprinnelig laget og det var grøt, og så kan hver og en prøve seg fram, vi lager jo alle ulike typer matretter, så da er det bare å teste ut på det vi selv ønsker!

Før dyner så brukte man kasser stappet med halm der man etterkokte maten, så har man plass på kjøkkenet og tilgang på halm og en fin kasse som passer, så er en ekte og nyttig høykasse et rustikt og flott alternativ!

Dynegrøt

Lag grøt som du ville gjort det vanligvis. Start grøtlaging som du ville gjort vanligvis med å røre inn gryn/mel og kok opp til alt er blandet. Lager du grøt av ris så kan du først koke risen og så dynekoke den til den er ferdig og så blande inn alt det andre, kok opp og så pakke den inn i dyna igjen til den skal serveres.

Dynegryter

Når man lager skikkelig gode gryteretter og spesielt når det er med kjøtt der bein også er med (oksehale, fårikålkjøtt, pulled pork m.m.) så blir kjøttet skikkelig mørt og smakene fra ingrediensene kommer best fram om man lar det stå lenge å trekke, så da kan siste halvdel foregå under dyna eller i halmen!

 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.