Kjøpe bolig?

Forbrukerrådet har laget en liste med sine beste råd til boligkjøpere:

 • Gjør deg kjent med det markedet du skal kjøpe i.  Gå på visninger på boliger som likner det du ønsker, og send en sms til megleren i etterkant og spør hvor mye den gikk for.  De tilfellene der megleren setter «solgt for kr. X» på nettannonsen er jo de tilfellene at boligen ble solgt til høy pris, så det er et skjevt sammenligningsgrunnlag.
 • Vær kritisk til boligpriskalkulatorer som ligger på nettet.  De kan i flere tilfeller gi helt overraskende feil utslag.
 • Skaff deg finansieringsbevis i før du begynner boligjakten.  Da må du tenke gjennom hele din økonomi, du får bedre oversikt over hva du kan bruke, og faren for å strekke deg for langt blir mindre. Dessuten slipper du å stresse med finansieringen når budrunden er i gang.
 • Om du skal kjøpe først og så selge din egen, eller om du skal selge først og så kjøpe avhenger av din egen fleksibilitet og mulighet til å tåle risiko og hvordan markedet utvikler seg fremover. Det er dermed ikke mulig å gi ett klart råd som passer alle. Men vær forberedt på at du både kan få mindre betalt for og større salgsutgifter ved din nåværende bolig enn du håper, og dessuten fellesutgifter og boliglånutgifter for begge boligene inntil boligen din er overtatt av andre.
 • Bruk anledningen til vurdere andre områder enn de mest nærliggende.  Boligprisene kan variere mye med bare få minutters avstand.
 • Bruk anledningen til vurdere andre områder enn de mest nærliggende.  Boligprisene kan variere mye med bare få minutters avstand.
 • Les gjennom all informasjon du får – senest før du byr.  Brukt er ikke nytt. Feil og mangler ved boligen som ble opplyst om eller som var åpenbare, kan du normalt ikke klage på i ettertid.  Hint og antydninger i papirene må du være obs på.  Takstmannens vurdering og selgers egenerklæring er viktigere enn eiendomsmeglerens adjektiver og beskrivelse av nærmiljø.
 • Husk at mange har undervurdert hvor mye tid og penger som kreves for å pusse opp. Prøv å vurdere nøkternt.
 • La deg ikke blende av styling.  De møblene følger uansett ikke med.  Du må ha fokus på de varige fakta om boligen, tilstanden og beliggenheten. Husk at det er betydelige kostnader ved feilkjøp og seinere bytte av bolig.
 • Er du i tvil om hva som menes med formuleringene i salgsoppgaven, send en epost til megleren og be om tydelig svar tilbake på epost.
 • Send en epost til eiendomsmeglerforetaket og klag dersom informasjonen om boligen ikke er tilgjengelig som nedlastbart samtidig når boligen blir markedsført på nettet. Så blir de kanskje bedre neste gang.
 • Stress er din fiende som boligkjøper, og tiden fra visning til salg er ofte meget knapp. Forsøk å planlegge slik at du får tid til å lese, spørre, undersøke og sammenlikne alternativer boliger for dine ”millioner”.
 • I de fleste tilfeller går det greit å signalisere interesse til megleren og så levere bud ved 11-tiden, med akseptfrist kl. 1200.  Det er du som skal bruke millioner av kroner, ikke la eiendomsmegleren stresse deg unødig. Du som budgiver bør sette korte, men ikke uansvarlig korte frister for hvor lenge budet ditt skal være gyldig. Slik legger du et visst press på selger og på andre budgivere.
 • Husk at du også overtar fellesgjelden knyttet til boligen. Det er viktig at du tenker på totalsummen som er kjøpesummen pluss fellesgjelden.
 • Hvis du vil kjøpe andelsleilighet, bør du melde deg inn i ett (eller flere) boligbyggelag så snart som mulig.  Den med lengst tid som medlem får muligheten først. Da kan du melde interesse for leiligheter og tre inn i høyeste bud etter budrunden, dersom du mener det er gunstig. Da kan du slippe noe av det som stresser ved budrunder.
 • Tenk ikke drømmebolig, bli ikke forelsket i boligen på visning.  Det gjør deg mindre kritisk, og du risikerer å la deg rive med og by mer enn nødvendig. De færreste boliger er unike, de fleste boliger finnes det mange av med noenlunde tilsvarende kvaliteter.  Tenk heller at det finnes mange muligheter.
 • Dersom du absolutt ønsker å kjøpe en bestemt bolig – men er usikker på ett konkret forhold som er viktig for deg, kan du legge inn skriftlig forbehold om dette i budet. Det kan sikre deg mot utgiftsbomber.  Hvordan er omtalt i en tidligere blogg hos Forbrukerrådet.
 • Før du starter i budrunden bør du lese hvordan budgivningen foregår, ofte er det lurt å sjekke at du kan scanne / fakse første bud og sjekke mulighet for elektronisk budgivning.
 • Når du skal ta over, pass på at boligen er skikkelig rengjort og at det ikke er dukket opp skjulte eller nye skader.  Du kan nekte å ta over, eller holde igjen penger nok til at forholdes kan rettes.
 • Vær obs på hva som følger med av inventar.  Selger kan ha tatt forbehold fra den alminnelige listen eiendomsmeglerne benytter, og du som kjøper kan også ta forbehold i budet om at mer enn det som følger av listen skal følge med.  Eksempler kan være møbler, hagemøbler, lamper. Men la ikke dette få fokus fremfor det viktigste ved boligen.
 • Dersom du kjøper gjennom en eiendomsmegler eller advokat, ordner denne tinglysing og overføring av kjøpesummen, og det er sjelden at det her skjer feil som rammer forbrukeren. Dersom du kjøper fra privat selger, anbefaler vi at man bruker en profesjonell part til oppgjøret (advokatoppgjør / megleroppgjør) slik at begge parter er trygge for at kjøpesum og eiendom uten heftelser havner på riktige hender.
 • Husk at eiendomsmegleren jobber for at selgeren skal få en god pris for boligen, så du som kjøper bør ikke bruke megleren som rådgiver for deg i spørsmål som har betydning for prisen.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med . Bokmerk permalenken.