Kuøkonomi

Kuøkonomi

For de som ønsker å forstå litt mer av økonomi og derfor trenger et lynkurs i ulike økonomiske teorier og økonomisk praksis, har man enkelt og greit brukt storfe som eksempel for å forklare litt økonomiteori. Det er bare å lese og la seg opplyse:

Sosialisme: Du har to kyr, og gir den ene til naboen din.

Kommunisme: Du har to kyr. Staten tar begge og gir deg litt melk.

Fascisme: Du har to kyr. Staten tar begge og selger deg litt melk.

Nazisme: Du har to kyr. Staten tar begge og skyter deg.

Byråkratisme: Du har to kyr. Staten tar begge, skyter den ene, melker den andre, og kaster melken.

Kapitalisme: Du har to kyr. Du selger den ene og kjøper en okse. Flokken vokser, og dermed også økonomien. Du pensjonerer deg og lever av inntektene.

Surrealisme: Du har to sjiraffer. Styresmaktene krever at du lærer å spille munnspill.

Amerikansk økonomi: Du har to kyr. Du selger den ene, og tvinger den andre til å produsere melk tilsvarende mengden fra fire kyr. Kua dør, og du hyrer en konsulent for å finne ut hvorfor.

VENTURE-kapitalisme (Islandsk måte…): Du har to kyr. Du selger tre av dem til ditt børsnoterte selskap ved hjelp av kreditt åpnet av din svoger i banken, og deretter gjør et bytte med et annet tilbud, slik at du får alle fire kuene tilbake, med et skattefritak for fem kyr. Melkerettighetene til seks kuer overføres via en mellommann til et Cayman Island selskap som i hemmelighet er eid av en hovedaksjonær som selger rettighetene til syv kuer til ditt børsnoterte selskap. I årsrapporten oppgis det at selskapet eier åtte kyr, med en opsjon på en til. Du selger en ku for å kjøpe en ny president i USA, da har du ni kuer. Så kjøper det offentlige din okse.

Fransk økonomi: Du har to kyr. Du går i streik, organiserer et opprør og blokkerer veiene fordi du vil ha tre kuer.

Japansk økonomi: Du har to kyr. Du redesigner dem slik at de blir ti ganger så små og produserer tjue ganger så mye melk. I tillegg lager du en morsom tegneserie som handler om minikuer som kan fly og som blir populær over hele verden.

Tysk økonomi: Du har to kyr. Du bygger dem om slik at de spiser kun en gang i måneden, melker seg selv og lever i hundre år.

Italiensk økonomi: Du har to kyr, men du vet ikke hvor de er. Du tar lunsjpause.

Sveitsisk økonomi: Du har fem tusen kyr. Ingen av dem tilhører deg. Eierne betaler deg for å lagre dem.

Kinesisk økonomi: Du har to kyr. Du har tre hundre mennesker som melker dem. Du hevder at du har full sysselsetting og høy produksjon. Du arresterer journalisten som vil rapportere om den virkelige situasjonen.

Indisk økonomi: Du har to kyr. Du tilber dem.

Britisk økonomi: Du har to kyr. Begge er gale.

Irakisk økonomi: Alle tror du har mange kyr. Du forteller dem at du har ingen. Ingen tror på deg, så de bomber deg og invaderer landet. Du har fortsatt noen kyr, men nå er du i det minste en del av demokratiet…

Australsk økonomi: Du har to kyr. Business virker ganske bra. Du stenger kontoret og går for å ta et par øl for å feire.

New Zealandsk økonomi: Du har to kyr. Den til venstre ser veldig attraktiv ut.

Russisk økonomi: Du har to kyr. Du teller igjen, og finner ut at du har fem kyr. Du teller igjen og kommer fram til at du har 42 kyr. Du teller enda en gang og finner ut at du har to kyr. Du slutter å telle kyr og åpner en ny vodkaflaske i stedet.

(Originalteksten på engelsk kan dere finne på: http://daniilgor.blogspot.com/2009_03_01_archive.html)

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Captcha *