Månedens utfordring – Dag 10 – Spis mer fisk!



Cirka nitti prosent av Norges befolkning bor innenfor ti kilometer fra kysten. I tillegg kommer elver og fjorder og innsjøer – så i vårt land bør mange av oss enkelt kunne spe på middagsbudsjettet med egenfisket fisk – alternativt andre som elsker å fiske og som gjerne deler med andre gratis, eller for en billig penge.

En enkel fiskestang koster ikke mange pengene, og det er en flott måte å komme seg ut på. Ser vi i tillegg på hvor mange som eier eller har tilgang til en båt i dette landet bør man kunne fiske sin egen middag litt oftere kanskje? :-)

Uansett egenfisket eller kjøpt – her kommer noen enkle, billige og knallgode fiskeoppskrifter med noen av de fiskene som inneholder mye sunt fett!

Hel grillet makrell med eplepoteter
2-4 makreller
Halv dl olje
2 spiseskjeer sitronsaft
30 gram fersk ingefær
2 epler
8-12 kokte poteter (men la de være faste)
En pakke rømme
Åtte reddiker
Salt og pepper

Etter at (de nyfiskede?) makrellene er renset og skylt skjærer du noen skrå striper i fisken og stikker ned tynne skiver med ingefær! Ta salt og pepper og ingefærskiver inn i de renskede fiskene også.

Grill fisken på middels varme i cirka 15 minutter eller til fiskekjøttet slipper beinet. Pensle med olje og sitronsaft under hele tiden.

Eplene rives grovt og blandes med poteter i terninger og skivede reddiker. Rør tilslutt inn rømmen.

Dette er en fantastisk måte å nyte makrellen på! Gjerne sammen med en god hvitvin og en helt spesiell person!!
Fiskens favoritturtesmør mer fersk koriander og lime
(Passer ekstra godt til grillet fisk som makrell, laks, kreps og reker!)
75 gram smør
0,5 dl hakket koriander
3 hvitløksfedd
3 msk hakket gressløk
2 msk limesaft
1 tsk worcestersaus
1 krm hvit peppar
Ev. salt
Ev. ett ark bakepapir
La smøret være romtemperert. Hakk koriander, hvitløk og gressløk og blandes i smøret sammen med resten av ingrediensene.
(Vil du gjøre en smaksprøve underveis tar du litt av smøret på en liten bit brød). Rull en “pølse” av smøret og legg til kjøling i kjøleskapet. Når det skal brukes tar du det ut og skjærer fine skiver av det! Nammmmmmmm

Syrlig aromasild
10-12 salte sildefileter i biter
1-2 hakkede rødløk
1-2 hakket syrlig eple
Lake:
3 dl vann
5 dl eplesidereddik
3 ss eplejuice
3,5 dl sukker
2 ss rød sandel (krydder som kan kjøpes apotek eller helsekost)
2 ss hakket humle (krydder som kan kjøpes apotek eller helsekost)
1 ts hakket frisk oregano
4-5 nellikspiker
1 ts malt pepper
Laken blandes med krydder etc og silden legges oppi.

Sild i slåbrok
1 kg fersk sild i fileter

Aromasmør:
100 g meierismør
4-5 mosa ansjosfiléter
1 ss ansjoskraft
2 ts frisk sennep
litt paprika i biter
Litt matolje

Et flak folie til hver person. Smør folien med litt olje. Fyll filetene med aromasmøret og pakk inn i folien og stek nederst i ovnen ved 240 grader i ca 20 minutter.   Server med kokte poteter og en frisk salat med appelsinbiter.

 

Frityrstekte sild
1 kg renset sild
Melk til pensling
1 ss hakket grønt
Revet muskatnøtt
1 mel med nykvernet pepper og salt
Frityrolje til steking

Bland mel, krydder og grønt. Pensle fisken med melk før du vender den
i melblandingen og stekes i frityroljen.

 

Sildekaker
750 g fersk sildefilét
2 ts pepper
2 ts salt
1/2 ts cayennepepper
1 ts muskattnøtt
2 ss potetmel
3 ss hakket persille + ev annet bladgrønt
1 hakket løk
1 hakket hvitløksbåt
1-2 dl melk

De rensede filetene males/kvernes lett sammen med litt salt. Bland så inn resten av de tørre ingrediensene før du til slutt tilsetter melken litt og litt til røren blir passe. Bland lett, ikke la det bli for klisset eller for finmalt, det smaker aller best når deigen er litt grov. Best er det også om alle ingrediensene er mest mulig kalde når de blandes. Formes til flate kaker og stekes i margarin til de er gyllenbrune.

Sildekakene kan brukes til vanlig middag med poteter og revne rotrøtter eller serveres på grovt brød eller i pita med rømmedressing & frisk salat.

Lakseburgere med chilikrem og paprikaris
600 g laksefilet urten skinn og bein
1 ss smør eller olje til steking

Ris med:
1 gul paprika i små terninger
1 grønn paprika i terninger
3 dl cremè fraîche
4 ss chilisaus
salt og pepper

Skjær laksefileten i små terninger og hakk dem en ekstra runde med kniven. Bland inn salt og pepper og form fire burgere. Stek i varm panne 3-4 minutter på hver side. Snu dem forsiktig.

 

Sprøstekt laks med nypotet, nykål og rømmesaus
600 g norsk laksefilet med skinn som er skrapet
Sjøsalt etter smak og behag
1 beger rømme
Noen dråper sitron
ca 1/2 kilo spisskål i båter (eller nykål)
3 ss smør
ca 1/2 kilo nypoteter
Olivenolje
1 sitron i båter
2 dl vann

Skjær laksen i biter på 150 g. Stekes i smør den med skinnsiden ned slik at skinnet blir sprøtt. Dryss salt på filetsiden. Ikke snu fisken, skinnet skal bli sprøtt og filetsiden skal fortsatt ha en rå kjerne når laksen er ferdig. Ta ut laksen og hold den varm.

Tilsett rømmen i stekepannen og la den koke litt. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt revet sitronskall.

Lettkok spisskålen i kokende vann tilsatt salt. Avkjøl kålen i isvann etter at den er ferdig kokt. La den renne av.

Nypotetene (halve eller i båter) blandes godt med olivenolje, litt salt og sitron og stekes i ovn på 180 grader i 20-30 minutter.

Noen minutter før potetene er ferdig legges kålbåtene inn sammen med potetene og varmes.

Spis fisk – bli frisk! :-)

 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.