Månedens utfordring – Dag 13 – Mat som gir mer energi for pengene!

All mat gir da energi tenker vi. Sukker gjør oss pigge. Kaffe gjør oss våkne. Karbohydrater får oss til å strekke dagen litt lenger. En energidrikk gir oss ork til å holde ut litt lenger. En pølse når vi er ute å kjører bil får oss til å kjøre litt mer årvåkent. Et kakestykke gjør oss i godt humør. Et glass brus er forfriskende. Mye mat som kan virke oppkvikkende der og da, men gir det oss varig energi? Er det en lønnsom investering for kroppen vår? Gir det oss mest for pengene eller blir det uforholdsmessig dyrt i lengden å satse på raske, men kortvarige løsninger?

Mat som gir energi, varig og oppbyggende energi, kan variere fra menneske til menneske. Det har noe med vår fysiologi og evne til å ta i mot og omdanne ulike typer mat og næring i kroppen vår. Men de som har dårlig opptak av næring vil ha ekstra godt av å tenke over hva de spiser. I stedet for raske og dyre løsninger så bruk heller naturlig mat for å øke din energi, det er billigere enn de fleste av alternativene – og i lengden vil kroppen bli sunnere og jobbe mer optimalt.

Mat som gir varig energi og overskudd gjør også at forbrenningen holdes oppe. Ved inntak av raske karbohydrater stiger blodsukkeret ekstremt fort, før det raskt faller til et nivå som er altfor lavt. Det gjør at man blir fort blir trøtt igjen og man spiser på nytt for så å gjenta det hele igjen flere ganger i løpet av dagen uten noen gang å “komme i gang”.

Mange sliter med å få i seg nok næring på grunn av sykdom, svak matlyst eller andre forhold – da er det viktig at det lille vi får i oss er så optimalt på næring som overhode mulig. Vi må prøve å velge mat som vi kan få mest mulig ernæring ut av slik at vi får mer ut av det livet vi lever. Barn og eldre er ofte underernært. Ikke på kalorier, men på ernæring. Eldre har dårligere opptak og barn og unge har ofte et kosthold preget av “raske løsninger”.

Det er mange grunner til å ønske mer energi – noen er friske og vil yte enda mer, noen er syke og vil yte det beste de kan ut fra de forutsetningene de har, noen har familiemedlemmer som krever ekstra mye, arbeid som gjør at vi må stå på. Mange velger raske men kortvarige løsninger – i lengden blir dette en dyr sum å betale både for kroppen vår og lommeboken vår. Vi vil alle ha mest mulig igjen for pengene vi bruker – det blir det samme med maten, vi vil vel ønske å ha mest mulig igjen av positiv energi fra den maten vi kjøper og gir kroppen vår også?

Vi kan starte med nummer én produkt for hjernen: Omega 3 og 6 fettsyrer. Hjenen mestår av ca 60 % fett og ca. halvparten av dette skal være omega 3. Kroppen produserer ikke omega 3-fettsyrer selv. I tillegg til hjernen er omega 3 også viktig for at alle kroppens celler skal ha friske og intakte cellevegger, så omega 3 er det viktig av vi er påpasselig med å tilføre kroppen via det vi spiser. Fettsyrer er også viktig for immunforsvaret og demper betennelsesprosesser i kroppen. (Omega 6 har vi sjelden for lite av da det i vestlig kost ofte er mye av dette.)

B-vitaminer generelt er svært viktig for energiproduksjonen i kroppen – og B12 er spesielt viktig for at hjernen og nervesystemet skal fungere normalt. B12 finnes i animalsk mat som kjøtt, kylling, egg, meieriprodukter, osv. Mange har et kosthold med alt for mye raske karbohydrater (sukker, fint mel, pommes frites, pasta, hvit ris osv) og usunt og ødelagt fett og dette tar ofte opp plassen for matvarene som inneholder B-vitaminer og andre nødvendige næringsstoffer.

Vitaminer og mineraler generelt er viktig for at kroppen vår skal fungere, nivåene kan sjekkes hos legen sammen med en fettsyremåling. Balanse er viktig. Tar vi ett tilskudd så er ofte dette avhengig av et annet tilskudd for å virke, ellers kan det gjøre vondt verre. En rask sjekk hos legen koster ikke mange kronene og er en bra investering i din egen helse og helseøkonomi.


Husk også å drikke nok vann. Ofte forveksler vi tørste med sult. Rent vann er med på å skylle ut giftstoffer og gir en mer økonomiseringseffektiv fordøyelse.

Mat som gir varig energi kan være:

Salater med proteinrikt og magert kjøtt som kalkun, kylling, sjømat, fisk – husk å tilføre litt sunt fett i form av nøtter, avocado eller litt olivenolje
Egg i alle varianter – som tilbehør til annet eller som egen rett med tilbehør av sjømat eller magert kjøtt ved siden av eller i en omelett e.l.

Alle mulige salater og grønnsaker. En enkel huskeregel: Det meste som vokser over bakken gir langvarige karbohydrater = langvarig energi.

Råkostsalat med egg, urter og litt olivenolje. Husk at spirer og friske urter er fulle av virkestoffer som kroppen elsker!

Fisk i alle varianter. Fet fisk gir mest metthetsfølelse. Spis en boks sardiner eller makrell om du trenger et energikikk!

Ekte youghurt med nøtter og frø og noen biter banan eller annen frukt om man vil. En av de mest næringsrike nøtter er mandler. Gir mye tilskudd av magnesium og E-vitamin. Banan gir mest mulig langsomme karbohydrater når den er nesten umoden. (Grønt skall).

Proteinsmoothie er et godt til både frokost, lunsj og kvelds. Noen friske bær i smoothien og noen nøtter ved siden av gjør det komplett!

Er man hjemmefra, på reise eller på andre måter forhindret fra å spise riktig kan man på forhånd gjøre klar en liten blanding av nøtter, frø, tørkede næringsrike bær og litt mørk sjokolade i en boks, pose eller flaske. Fint mellommåltid som gir deg både metthetsfølelse og energi. Husk å drikke nok vann når du spiser “tørr” mat!

Noen matvarer gir en god kombinasjon av økt energi og samtidig lindrer den stress og uro. Man kan velge et kveldsmåltid med brokkoli – full av næring og sies å redusere risikoen for hjertesykdom, slag og noen kreftformer. Den roer nervene og fremmer en rolig søvn. Bønner, linser, kikerter, hasselnøtter, peanøtter, egg, solsikke og sesamfrø, rå meieriprodukter og hele korn inneholder alle tryptofan, (les i et tidligere innlegg om å øke lykken sin!) en aminosyre som kroppen ikke kan lage, men trenger for å kunne produsere serotonin som gir kroppen en god søvn og ro. Ostegratinerte brokkoli med fx pinjekjerner til kvelds er supergodt og superenkelt!

En liten oversikt:

Proteinrik mat gir varig energi. Salat + proteiner gir god og langvarig energi
Fett gjør det ofte trøtt. Dårlig fett kombinert med raske karbohydrater er energidreper. (Brød med smør, fet middag med karbohydrater, iskrem, vafler, kaker osv. osv.)

Vitaminer og mineraler sikrer at kroppen nyttiggjør seg energi og oksygen på en optimal måte

Langsomme karbohydrater gir jevnt blodsukker – og dermed varig energinivå

Spis mat som er mest mulig levende:Grønt, frukt, nøtter, kaldpresset, økologisk – av kjøtt og fisk bør man velge de dyrene som har fått velge sin egen mat.

Bearbeid maten minst mulig

Vann gjør deg mer våken: Når kroppen mangler væske vil vi raskere bli døsige, ukonsentrerte og i mindre stand til å få gjort det vi skal

og – sist men ikke minst: Flere små måltider jevnt fordelt utover dagen er mye bedre enn to store! Jevnlige måltider holder forbrenningen i gang, gir jevnere blodsukker og du blir ikke fristet til å ta raske og dyre løsninger på veien hjem eller fordi du ikke klarer å vente!

Husk: Den sunneste maten smaker godt, kommer i friske farger og krever minimalt av bearbeiding!

Les flere tips om frokost, lunsj og mellommåltider i innleggene i starten av denne måneden!

Legg gjerne igjen kommentarer under!

[contact-form] [contact-field label=”Navn” type=”name” required=”true” /] [contact-field label=”Epost” type=”email” required=”true” /] [contact-field label=”Nettsted” type=”url” /] [contact-field label=”Kommentar” type=”textarea” required=”true” /] [/contact-form]

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Captcha *