Månedens utfordring – Dag 16 – Den perfekte turmat?

 Uansett hvor man drar på tur blir man sulten – og da er veien til å kjøpe et raskt og dyrt måltid enkel om man er en dårlig planlegger. “Maten” på kiosker og bensinstasjoner koster så mye at man kan jo få vondt i både lommeboken og i magen av mindre…

Lang biltur, busstur, togtur, båttur. Picnic, strandtur, skogstur. På festival, i -parken, som ventemat eller oppkvikker?

For små og store. enten helt ferdigsmurte hjemmefra med all verdens ulike pålegg og “toppings”, eller som underlag for fisk eller kjøtt som vi steker i panne eller spyd over bålet eller på turgrillen. Hva snakker vi om? Lefse selvsagt!

Til turen ut i naturen tar man med (mange!) lefser, en finskåret salatblanding i en boks (f.eks.med små terninger av tomat, agurk, rødløk, paprika, (i flere farger) finhakket kinakål og rucola blandet med litt olivenolje med sjøsalt&pepper) + eventuelt en hjemmelaget dressing (av like deler rømme og majones + litt olivenolje, litt søtsoya, eller søtchili + krydder) eller ekte youghurt + kjøtt og annet.

Man kan halvsteke kjøttspydene før man drar (blander vannfri kjøttdeig med finhakket løk, hvitløk, krydder, egg og klemmer de rundt “engangs” grillspyd (selges i pakker á 100 stk for en billig penge i butikker) som man legger inn på en plate eller rist i ovnen og steker til de blir faste, før de blir pakket inn i folie og inn i en boks. (Pakker vi de enkeltvis inn i folie har vi muligheten til å legge de rett på bålet. Når vi er på tur er det ikke alltid vi vet hvordan bålet vil bli!)

 

På fisketur – og de gangene man får fisk så steker man og bruker selvsagt den nystekte fisken som lefseinnhold! Ingenting slår selvfisket og nystekt fisk i hjemmebakt lefse ute i naturen! Tilbehøret som vi har med (salat, dressing, pinjekjerner, sitronsaft på en liten flaske, sjøsalt&pepper, osv) passer like godt til fisk som til kjøtt!

I bilen eller sittende i annet transportmiddel: Lefsene smøres ferdig før turen med pålegg som ikke er for fuktig. Ost & Skinke med paprika eller annet grønt som skjæres i lengder like lange som lefserullen, og litt nykvernet fempepper. Spekeskinke med innrullet honningmelon. Grov baconpostei med rødløkringer. Man kan også ha med en majonestube eller tubeost som man enkelt kan tilsette lefserullene før spising! Mange muligheter – mange varianter!

Ferdigsmurte lefser kan pakkes inn i matpapir på en slik måte at det blir overkommelig for barna å spise, fx under bilkjøring, uten at det blir unødig søling. Lefsene pakkes side om side i matesker eller annet som passer, så kan man legge et matpapir rundt midten og stikk en tannpirker igjennom så holder de seg sammen.

Med lefser som “reisefølge” trenger man aldri tallerkener. Om man vil og kan mekke sitt eget lefsefyll der og da så tar man en firedobbeltbrettet lefse i hånda og legger oppå av den andre maten i den naturlige fordypningen som lefsa gjør i hånda vår! Så spiser vi enten med fingrene eller en liten gaffel! Samtidig som vi spiser det andre så river vi av biter av den “øverste” lefsa og spiser. Når “lefsetallerkenen” er tom har vi også spist (minst!) en fjerdedel av lefsa, eller hele lefsa, Når vi er tom for lefse er det bare å ta en ny “lefsetallerken” i hånda og fortsette måltidet!

Ferdigsmurt før turen: Vi elsker røkt laks o.l. i lefsene, men barn er ofte mer glad i mat som ikke smaker så “mye” – da ruller vi lefsene med strimler av omelett/eggerøre sammen med litt salatblanding og en stekt baconskive i stedet. Smør gjerne litt smør på først, det gjør det litt saftigere uten at lefsa går i oppløsning. Ellers er det alltid godt med spekepølse/spekemat på lefsene sammen med egg i ulike varianter.

Variasjonene av hva man kan fylle en lefse med er uendelig! Har man problemer med “restemiddager” som hoper seg opp, så bruk det på lefse! Noe av det beste som finnes er fiskegrateng i lefse! Ulike rester av andre middager passer også supergodt. Asiatisk og litt sterkere middagsretter er supert innhold til norske lefser! Tilbehøret til det man fyller lefsen med kan også varieres i det uendelige. La alle rundt bordet fylle sin egen lefse – til kveldsmat, frokost, lunsj og middag! Lefse er en super oppfinnelse for å få med seg all den deilige sausen opp av tallerkenen på slutten av måltidet!

En god lefse passer til alt! For tiden har det vært lefse eller lompe med et passe tykt lag peanøtt- eller cashewnøttpålegg, rullet sammen og med en deilig kopp kaffe på ettermiddagen. Når man får slitne og sultne barn hjem fra skolen så gi de et par lefseblingser med proteinrikt pålegg på – så får du lykkelige barn resten av kvelden! (Eller iallfall til den egentlige middagen er ferdig en time eller to senere!)

Nummer én når det gjelder turmat bør den iallfall bli!

Husk også å ta med nok vann! Frys eller halvfrys mange nok plastflasker med vann i god tid før turen slik at man har nok kaldt og friskt vann under hele turen/reisen! Dette er gratis!

God tur med godt tilbehør!

.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.