Månedens utfordring – Dag 19 – Bruk maten flere ganger!

Forskjellige planter kan vokse fra den maten du allerede har!

Høres ikke det festlig ut? Her går man å kjøper en bunt vårløk – duddelidum – hjem til kniven og skjærebrettet – opp i panna sammen med annet knask- serverer middag og alle koser seg.

Men – på kjøkkenet ditt står det allerede klart åtte nye vårløk i vinduskarmen og koser seg – for du er en av de som leser om gjenbruk av mat! Eller rettere sagt – bruk av det som de fleste ser på som kun avfall, og ville ha kastet for lengst!

Rot-delen av en vårløk blir til en helt ny vårløk i løpet av noen uker. Sitrongress likeså. Toppen av en sellerirot blir til delikat og næringsrikt sellerigress på samme tiden. De litt slitne hvitløksfeddene tar du og putter i jorden, de gir superskjønne spirer som smaker herlig i løpet av noen dager, lar du de stå i jorden til neste år gir de deg helt nye hvitløk. Det samme med alle typer runde løk, de grønne spirene er fulle av smak og næring!Ingefærroten som begynner å bli litt innsunken spirer raskt når den blir satt i jorden.

Kinakål og andre typer kål og salater skyter nye blader opp fra rotdelen bare den får litt vann eller jord å stå i.

Gresskar, squash og lignende med hardt skall kan man sette et kjølig sted over vinteren, åpne og spise innholdet på seinvinteren for så å legge frøene tilbake i skallet, fylle på jord og vente på at frøene skal spire!

I tillegg finnes det spirevillige frø i mye av det vi kjøper av frukt og grønt som vokser til ny mat! Det tar da litt lengre tid – kanskje fra ett år og mer – men uansett så vil det være en vakker plante selv før den får frukt!

For de som vil ha litt ekstra pynt i vinduskarmen – så kan man sette toppen av den friske ananasen på toppen av jorden i en potte.

 God spiring!

 

Oversikt over tidligere innlegg:

Månedens utfordring: Spis billig & sunt!

1.  Drikke -Drikk vann!
2.  Frokost
3.  Lunsj & Niste
4.  Sulten? Mellommåltid, mat etter jobb og skoletid
5.  Middagsforberedelser uten stress
6.  Gratis mat fra naturen
7.  Gratis urter fra hagen
8.  Styrk ditt lykkehormon!

9.  Litt krydder i tilværelsen. Hva skal du krydre maten med?
10. Spis mer fisk!
11. Billig + sunn + rask + fristende mat for barna – og deg!
12. Nysgjerrig på krydder? Til hva passer de ulike best?
13. Mat som gir mer energi for pengene!

14. Sløsetesten
15. Lag mat – Spar strøm
16. Den perfekte turmat?

17. Gå på bærjakt!

18. Et rikere liv!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.