Månedens utfordring – Dag 22 – Kortreist mat, både for lommeboken & kroppen!

Kortreist mat er miljøvennlig hører vi stadig. Men kortreist mat er også et sunt og økonomisk valg for kroppen vår! Når maten blir høstet i moden tilstand har den mer næringsstoffer per gram enn det som blir høstet umodent og fraktet over lengre avstander før det kommer til en butikk eller et utsalg nær deg. I tillegg går det kortere tid fra maten har blitt høstet, slaktet eller plukket til man spiser den.

Det blir heldigvis flere og flere gårdsutsalg i Norge – både økologisk og vanlig – og det finnes også gårder og utsalg der man kan få kjøpt økologisk kjøtt av ulike typer.

Om man er så heldig å kjenne noen som går på elg-jakt eller annen jakt så spør alltid om de har noe de kan selge deg. Vilt-kjøtt/kjøtt fra dyr som selv har fått velge hva de skal spise har det sunneste kjøttet.

Noen gårdsutsalg sender også per post. Her er noen nettsider med info om gårdsutsalg og annet:

Finn god mat! Gode produsenter og utsalgssteder i Norge

Gårdsbutikker i Norge

Renmat.no

MatNorge.no

Mat fra Norge

Gårdsutsalg

Kje og geit

Økologisk hjem på døren

Opptatt av hvor maten din kommer fra?

Det er da bare…

Ekeby Gård er én av mange gårdsbutikker i Norge. Ved et Google-søk kommer det opp svært mange – men det finnes ingen helt god oversikt eller nettside der man kan få med seg alle gårdsutsalg. Dette er muligens på grunn av at enkelte kun er åpne én eller få sesonger, og selvsagt også at det koster penger og tid å lage og drifte en nettside.

Når man er ute og kjører dukker det opp skilt om lokale frukt- og grøntutsalg langs veien – benytt disse så sant dere kan – det gir dere ofte en mye bedre smaksopplevelse å spise friske grønnsaker, egg med mer enn det som har ligget på lager i flere dager eller uker!

God tur!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.