Månedens utfordring – Dag 25 – Slik tar du best vare på frukt & grønt!

Frukt & grønt liker å oppbevares kjølig, mørkt og med riktig luftfuktighet – derfor velger mange å oppbevare alle typer i kjøleskapet. Men mange av våre grønne venner mister mye smak av å ligge i kjøleskap – det blir for kaldt for de. Har vi et spiskammers eller en kjølig kjeller trives de godt der – alternativet er å oppbevare de utenfor kjøleskapet til de modnes og så kan vi legge de kaldt eller fryses.

Bør oppbevares i romtemperatur: Agurk. Artiskokk. Aubergin. Avokado. Banan. Epler. Fersk ingefær. Melon. Løk (vårløk/grønne løktyper i kjøleskap). Papaya. Paprika. Potet. Pærer. Squash. Tomat. (Disse kjøpes ofte før modningen er ferdig og de modnes i moderat romtemperatur! Ideelt sett bør de lagres ved temperaturer mellom 10 og 15 grader, men de færreste av oss har rom eller skap med den temperaturen om sommeren.)

Bør oppbevares i kjøleskap: Bær. Steinfrukt. De aller fleste grønnsaker

Valgfritt: Sitrusfrukter. Men hovedregelen er at de søte oppbevares best i kjøleskap og de sure best utenfor. Lime liker begge deler

Etylen: Tomater, epler, plommer, fersken og pærer produserer gassen etylen. Grønnsaker som for eksempel salat, agurk, blomkål, persille, dill, gulrot, asparges, purre og rosenkål er overfølsomme overfor etylen og bør oppbevares adskilt fra etylen-produserende frukt og grønt modningen for de som ikke tåler etylen blir for rask og de kan mistesmak,farge og konsistens. Det er ingen fare forbundet med dette, men vi vil jo stelle best mulig med grønnsakene våre – så de varer lenge og gleder oss mest mulig?

Salat og andre bladgrønnsaker holder seg lenge i en plastpose i kjøleskapet. For ekstra lang holdbarhet kan man enten ta den fra hverandre og skylles eller skylles hel – rist av vannet og legg i plastpose i grønnsaksskuffen i kjøleskapet. .

Salat kan også oppbevares kaldt i lufttett boks. Tomater, agurk og løk med mer likeså. Ferdig oppkuttet grønt gjør det enklere for barna (og de voksne!) å velge mer grønt når de kommer sultne hjem og åpner kjøleskapsdøra på jakt etter fór! :-)

Sist men ikke minst: Hold orden i kjøleskapet & frukt- & grønnsakskurvene! Lag et oversiktlig system så blir det enkelt å bruke de ulike grønnsakene og fruktene når de er på sitt beste, og man unngår å måtte kaste mat!

Ser man at modenheten er på topp og du vet at du ikke rekker å bruke opp alt – så forvell det og frys det ned eller sylt det til senere bruk! Frukt, banan, bær og agurk med mer kan også fint brukes i smoothier! Jo mer modent/overmodent – jo søtere er det!

Kos deg med de grønne vennene dine!

 

Tidligere innlegg:

Månedens utfordring: Spis billig & sunt!

1.  Drikke -Drikk vann!
2.  Frokost
3.  Lunsj & Niste
4.  Sulten? Mellommåltid, mat etter jobb og skoletid
5.  Middagsforberedelser uten stress
6.  Gratis mat fra naturen
7.  Gratis urter fra hagen
8.  Styrk ditt lykkehormon!

9.  Litt krydder i tilværelsen. Hva skal du krydre maten med?
10. Spis mer fisk!
11. Billig + sunn + rask + fristende mat for barna – og deg!
12. Nysgjerrig på krydder? Til hva passer de ulike best?
13. Mat som gir mer energi for pengene!

14. Sløsetesten
15. Lag mat – Spar strøm
16. Den perfekte turmat?

17. Gå på bærjakt

18. Et rikere liv

19. Bruk maten flere ganger!

20. Sunt godteri!

21. Spiring!

22. Kortreist mat! Både for lommeboken & for kroppen!

23, Vi kaster én fjerdedel av maten vi kjøper…

24. Kjøkkenhagen gir oss mat & glede! Husk også giftfri gjødsling & human fjerning av skadedyr!

 

 

.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.