Månedens utfordring – Dag 30 – Vilt & enkelt!

Den travleste årstiden for da svært mange nordmenn går ut i naturen på jakt etter egen mat nærmer seg. Mange har allerede i flere uker fylt opp fryser og glass med fantastiske bær og annet, og mange har brukt sommersesongen på å fylle opp fryseren med selvfisket og selvfanget mat fra vann og hav, og snart vil enda flere fylle opp fryseren og ria med kjøtt fra skogen og fjellet!

Fiske i ferskvann
Det finnes masse god matfisk i norske elver og innsjøer, for eksempel ørret, sik, abbor, harr og røye. Du trenger ikke mye utstyr for å komme i gang. Siden retten til fiske i elver og innsjøer tilhører grunneier, må du huske å kjøpe fiskekort, men dette koster kun noen få hundrelapper per år per person eller familie. Fiskekortet kan du kjøpe på inatur.no eller på lokale utsalgssteder. Barn under 16 år kan fiske gratis i de aller fleste fiskevann og elver fra 1. januar til 20. august.

Fisk er normalt noe av det sunneste vi kan spise, men visse typer ferskvannsfisk inneholde helseskadelige mengder kvikksølv. Sjekk Mattilsynets kostholdsråd for ferskvannsfisk for mer informasjon.

Mat fra sjøen

Fritidsfiske i sjøen med stang eller annet enkelt utstyr er gratis og en del av allemannsretten – flyndre, torsk, makrell, kveite, sei og lyr er vanlige fisk å få. Husk at for eksempel kysttorsk, uer og steinbit er truet, og ikke bør fiskes. Blåskjell, o-skjell, hjerteskjell og sandskjell kan bli deilig mat. Blåskjell kan i perioder være giftige – sjekk blåskjellvarselet på Matportalen.

På steinene i fjæra kan du plukke strandsnegler eller albueskjell. Disse dyra lever ikke av det samme som blåskjell, og kan trygt spises. Du kan også fange og spise krabber, reker og sjøkreps. Enkelte steder kan sjømat inneholde miljøgifter – sjekk Mattilsynets kostholdråd for fisk og skalldyr.

Vilt
Jakt er god utnyttelse av naturens ressurser og gir oss bærekraftig kjøtt. Elg, hjort, rådyr, skogsfugl, hare og rype lever fritt i naturen, og fôres ikke opp med mat som kunne ha vært menneskemat. I Norge er alt vilt i utgangspunktet fredet, og det er bare et begrenset antall arter det er tillatt å jakte på, til bestemte jakttider. Jakt kan bare kan drives med tillatelse fra grunneier, med jaktkort eller med annen tillatelse, og den som jakter må ha bestått jegerprøven. Bruk av blyhagl er ikke tillatt. Les mer om jakt på Norges jeger- og fiskerforbund, iNatur.no og Ut.no.

Ideelt sett bør vi alle spise kjøtt kun fra de dyrene som selv får velge sin egen mat – dvs vilt eller husdyr som ikke fóres med kraftfór og annet.

Alle i Norge har enkel tilgang til fisk, og vi har blitt flinke til å tilberede fisk og sjømat på en flott måte – men ikke alle har like enkel tilgang til vilt. Vilt er for mange en sjelden gjest på middagsbordet, og derfor har vi liten trening i å tilberede dette kjøttet og vi ødelegger det under tilbereding.

Vilt er raskt å tilberede da da det ikke trenger hverken mye tilbereding eller vanskelig tilbehør.

Her er et par oppskrifter:

ELGBIFF FRA DE DYPE SKOGER I OPPLAND

4 biffer 180-220 gram per stk
3 ss meierismør
salt og pepper

La stekepannen bli god og varm og la smøret bli godt og brunt før du legger i biffene, en eller to om gangen for å la biffene få god plass i panna. Salte og pepre biffene godt og la ettersteke over svak varme 3-5 minutter. Snus et par ganger. Server med ovnsbakte mandelpoteter (Uskrelte vaskede poteter i skiver stekes i langpanne med salt, pepper og friske, hakkede urter) ovnsstekte grønnsaker og/eller en frisk blandet salat i tillegg til en god saus, for eksempel:

Saus:
4 dl stekesjy/utkokt panne
2 ss mel
1 dl fløte
1 ss normannaost
salt og pepper

Sil stekesjyen i en kjele, kokes opp og jevnes med mel utrørt i fløte. Smak til med ost og krydder.

Såååååå enkelt & himmelsk deilig!


REINSDYRSSTEIK med hele tyttebær

1-1½ kg reinsdyrstek
2 ts salt
2 ts pepper
2 ss margarin
1 gulrot
1 løk
1 purre

Saus:
5 dl kraft
2 ss hvetemel
½ dl vann
1 dl crème fraîche
3 ss hele tyttebær
Smak til med salt og pepper

Gni inn steika med salt og pepper. Smelt smøret i jerngryte og stek steika godt på alle sider. Putt et steketermometer inn i steika. Del opp grønnsakene og legg de opp i gryta. Slå over kokende vann og la alt trekke på svak varme.Snu steka etter cirka en halv time. Gjennomstekt steketermometeret vise ca 76 grader. Vil du ha rosa kjern vil kjernetemperatur være på ca 70 grader. Ta steken opp og la den hvile innpakket i folie. Sil av kraften og lag saus som i oppskriften over.

Serveringsforslag: Serveres med stekt sopp, mosede rotgrønnsaker, kokte sukkererter og stekte poteter.

Det enkleste er det beste!

Ønsker man en forrett til dette kan man for eksempel servere en gulrotsuppe:

GULROTSUPPE med ingefær

Cirka en halv kilo gulrot i terninger
1-2 løk, hakkes og stekes lett
Ca 1 liter kraft eller vann
3 ss rømme eller soyarømme
En finhakket ingefærbit
Salt og pepper
Litt chili
Annet krydder som passer er friske urter som basilikum, persille med mer

Når gulrøttene er ferdig kokte moses de sammen med løken og krydderet. Spe med vannet til ønsket konsistens. Servér med rømme på toppen og strø friske urter og strimlede smale striper med gulrot over!

Om man fortsatt er sulten og ønsker dessert vil en ostekake med skogsbær smake nydelig!

SKOGSBÆRTERTE

En pakke/Cirka 30 kjeks av valgfri type – fx ordinære Digestive-kjeks
100 gram smeltet smør
1 kartong Kremfløte
1 pakke Philadelfiaost naturell
3 dl.Melis eller tilsvarende sukrin eller annet
ca 500 gram valgfrie skogsbær eller jordbær (eller frossen bærblanding)

Smuldre kjeksen lett og bland inn det smeltede smøret. Dekk en paiform e.l. med denne blandingen. Lettpisk kremen og bland den med osten og melisen før den bres over kjeksbunnen. Mos bærene lett (Eller mos ca halvparten av bærene) og bre den over ostekremen. La stå kjølig frem til servering. (Kan også serveres med litt lun vaniljesaus til!)

God jakt!

 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.