Månedens utfordring – Dag 31 – Hva nå?

Hva nå?

Månedens utfordring i juli var å få et sunnere og mer spennende kosthold for en billigere penge. Har det vært mulig?

Cirka tjue prosent av maten vi kjøper er brus og godteri. Det finnes spennende og gode alternativer til dette som ikke koster så mye og som i det lange løp sparer oss for fremtidige sykdommer og utgifter. Frukt og bær er naturlig godteri!

I tillegg til dette kommer all den “maten” som vi bare “må ha” fordi vi glemte at vi kanskje kom til å bli sultne på skolen eller jobben:

Nordmenn kaster cirka hver fjerde handlepose i søpla. Dette skyldes mest sannsynlig dårlig planlegging – for det som kastes er fullt ut spiselig mat, men man kaster det fordi det ikke “passer inn” i måltidene, fordi man ikke rekker å bruke det eller fordi man ikke vil ha den samme maten som man spiste dagen eller noen dager før. I stedet bruker vi en halvtime til en time hver dag på å enten stå i fastfood-kø eller i køer på dagligvarebutikken for å kjøpe noe “raskt”.

Barn og unge som vokser opp nå blir mer og mer vant til hurtigmat og “ferdigmat”. Barna lærer ikke å lage sin egen mat, de får penger til å kjøpe noe prefabrikert i stedet for å gå hjem og finne seg skikkelig mat hjemme. Flere og flere påberpoper seg “tidsklemme” og mer og mer hurtigmat blir innkjøpt både av barn og voksne – ikke som en nødløsning, men som en vanlig ting flere ganger i uken. Mange har et matbudsjett som er to-tre-fire ganger høyere enn nødvendig på grunn av all denne næringstomme “hurtig”- maten.

I det lange løpe vil den koste oss mye mer enn hva den koster i innkjøp – gir vi ikke kroppen skikkelig mat vil utgiftene på grunn av dårlig helse og sykdom i fremtiden gi deg utgifter du helst hadde sett at du kunne sluppet…

Ja – så hva nå? Det er allerede nevnt at de fleste raskt kan halvere matbudsjettet sitt og spise sunnere for en rimelig penge.

Begynn å føre opp alt du handler i løpet av en måned – alt av mat, drikke, hurtigmat, godteri, brus, kafé- og restaurant-besøk, takeaway, kaffe og andre ting du kjøper “på veien” til eller fra – absolutt alt noterer du – og så tar du en først en rød tusj og krysser av for alt det usunne og unødvendige – så tar du en grønn tusj og krysser av for alt det sunne.

Er du usikker på hva som er sunt og hva som er usunt så kan du se på næringsinnholdet – alt som inneholder lite eller ingen vitaminer og mineraler stryker du vekk – opplagte ting som det som inneholder sukker og uønskede tilsetningstoffer likeså. Det samme med det som er laget av fint mel som vanlig pasta og vanlig brød. Salte nøtter og andre matvarer med mye salt er heller ikke ønskelig.

Det sunne er alt av friske og ubehandlede frukter, grønnsaker, bær, nøtter, belgfrukter, frø, hele korn, rent og ubehandlet kjøtt, kylling, egg, fisk og sjømat. (fx reker i lake er IKKE ubehandlet – reker med skall er ubehandlet osv.)

Ble det mest rødt eller mest grønt? Har du mye  grønt er det bare å stå på og fortsette til du får mer grønt! Er det derimot rødt – eller MYE rødt – så er det ikke så vanskelig å forstå hva som bør gjøres!

Den maten som hverken passer i den grønne eller i den røde delen kan være mat som meieriprodukter, brødvarer, kaffe og te, krydder, Meieriprodukter som youghurt naturell er absolutt i den grønne delen – mens fløte osv er i den røde. Melk er noe vi kan klare oss uten. Med et sunt kosthold er det ingen som trenger å drikke kumelk.

I Norge spiser vi mye brød – ideelt sett burde vi byttet ut et brødmåltid med en god og næringsrik salat – og må vi ha brød så velg den aller groveste typen. Kaffe og te i moderate mengder er ok – men unngå bruk av sukker og melk. Krydder og urter er i den grønne delen så sant det er rene og ublandede krydder.

Ved å være mer bevisst på hva du spiser blir du mer bevisst på hva du handler. Ved å kjøpe den maten som gir skikkelig næring og energi til kroppen din vil du ganske raskt slutte å “fyse” på hva enn det nå er folk “fyser” på. Sett opp en handleliste og hold deg til det GRØNNE!Kroppen vår er utviklet gjennom utallig av millioner av år. Den har utviklet seg ved hjelp av ren mat fra planteriket og dyreriket – det er kun de siste 50-100 år vi har puttet så mye kjemisk og unaturlig inn i kroppene våre.

Slutt å se på reklame for all mulig hurtigmat. Slutt å kjøp glorete pakninger med foto av “liksommat”. MAT er det som vokser opp av jorda eller som har utviklet seg av å spise planter. Mat er eller har på et nært tidspunkt vært LEVENDE!

Spis mat som kroppen din vil ha! Spis mat som kroppen trenger! Slutt å kjøpe det som ikke vil kroppen din godt – og du vil få en mye bedre økonomi og du vil få en mye bedre helse!

Mat er din beste medisin – om den brukes riktig! Lytt til den lille stemmen som forteller deg sannheten – og både kroppen din og lommeboken din vil få det så mye bedre!


Takk til alle de som har fulgt denne månedens utfordring – hele eller deler av den – og velkommen til alle som vil prøve i fremtiden! Artiklene vil fortsatt stå her for alle som vil bruke de!

Her en liten rask oversikt over artiklene dag for dag:

Månedens utfordring: Spis billig & sunt!

1.  Drikke -Drikk vann!
2.  Frokost
3.  Lunsj & Niste
4.  Sulten? Mellommåltid, mat etter jobb og skoletid
5.  Middagsforberedelser uten stress
6.  Gratis mat fra naturen
7.  Gratis urter fra hagen
8.  Styrk ditt lykkehormon!

9.  Litt krydder i tilværelsen. Hva skal du krydre maten med?
10. Spis mer fisk!
11. Billig + sunn + rask + fristende mat for barna – og deg!
12. Nysgjerrig på krydder? Til hva passer de ulike best?
13. Mat som gir mer energi for pengene!

14. Sløsetesten
15. Lag mat – Spar strøm
16. Den perfekte turmat?

17. Gå på bærjakt

18. Et rikere liv

19. Bruk maten flere ganger!

20. Sunt godteri!

21. Spiring!

22. Kortreist mat! Både for lommeboken & for kroppen!

23. Vi kaster én fjerdedel av maten vi kjøper…

24. Kjøkkenhagen gir oss mat & glede! Husk også giftfri gjødsling & human fjerning av skadedyr!

25. Oppbevaring av frukt og grønt.

26. Hva skal barna spise?

27. Morsomt med egg!

28. Lek & spis!

29. Kjærlighetsmat

30. Vilt & enkelt!

31. Hva nå?

 

Her er litt for ekstra for de som vil lese mer!  Tidligere innlegg om mat og matøkonomi!

 

 

.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.