Månedens utfordring – Dag 8 – Styrk ditt lykkehormon!

Helse & økonomi henger sammen. Dårlig helse gir økte utgifter og dårligere innkomst og dårlig økonomi gjør at må gå på akkord med helsen, færre muligheter til å bli frisk av sykdom samt også færre penger til å vedlikeholde helsen for å unngå sykdom.

Det fysiske & det psykiske henger sammen. Med en fysisk sykdom møter vi større utfordringer enn som frisk – og med psykisk sykdom møter vi hindringer som friske tar som en selvfølge.

Det er mange måter å styrke både helsen og økonomien på. Den mest naturlige måten å styrke helsen på er gjennom det vi spiser. Vi vet at mye av det vi putter i munnen gjør at helsen vår blir dårligere og gjør at vi lettere blir utsatt for sykdom – MEN – vi vet også at mye av det vi spiser kan styrke helsen vår og gjøre kroppen vår mer motstandsdyktig når sykdom eller andre påkjenninger truer.

Dagens utfordring er å styrke psyken vår på en enkel og naturlig måte. Ingen (svært få) mennesker blir spart for psykiske utfordringer gjennom livet – her er noen vanlige matvarer som på en naturlig måte ved daglig inntak kan hjelpe oss å stå sterkere rustet mot livets bølgedaler:

Mat som styrker kroppens serotoninnivå:

(“Serotonin syntetiseres i kroppen fra den essensielle aminosyren tryptofan gjennom enzymatiske reaksjoner. Man antar at serotonin er viktig for regulering av kroppstemperatur, humør, søvn, oppkast, seksualitet og appetitt. Lave mengder av serotonin kan være årsaken til blant annet klinisk depresjon, migrene, tinnitus, fibromyalgi, bipolar lidelse, tvangslidelser og angstlidelser.” ~ Wikipedia ~).

– Serotonin finens blant annet i PLANTAIN (en type grønn banan). Men før å øke kroppens egen produksjon av serotonin trengs TRYPTOFAN. Tryptofan (forstadiet til serotonin) finnes i:
– Nesten alle typer proteinrike matvarer som rødt kjøtt, fisk, skalldyr, kalkun, ost med mer.
– Egg
– Bananer
– Mandler
– Hasselnøtter
– Solsikkefrø
– Havre
– Avokado
– Hummus
– Linser
– Tare
– Tofu
– Ekte youghurt

Omega 3, Selen og B6-vitamin er også vikige hjelpestoffer for å øke serotoninnivået. Omega 3 finnes hovedsakelig i fet fisk, og B6 finnes i avocado, spinat, brun ris, grønne grønnsaker med mer.

Mat som øker serotonin kan redusere effekten av panikkanfall, spiseforstyrrelser, overdreven angst, nerveproblemer, spenningshodepine og problemer med hukommelsen. Riktig serotoninnivå kan bedre konsentrasjon og hukommelse, regulerer det sentrale nervesystemet, bedre søvnmønster og hindre depresjon.

(NB: Mennesker som tar antidepressiva (fx lykkepiller) og SSRI-hemmere som ønsker å innføre et serotoninøkende kosthold bør gjøre dette i samråd med sin lege – da serotoninnivået hos disse er under innflytelse av medisiner og ikke styres av kroppen selv.)

Karbohydratrik mat kan også gi økt “lykkefølelse” – men dette er en kortvarig lykke – karbohydratrik mat gir ingen nevneverdig økt produksjon, men den kan gi en kortvarig økt frigivelse av serotoninet. Derfor føler mange et økt velbehag etter å ha spist noe søtt eller annet med raske karbohydrater, men dette varer altså kort tid. Jevnlig inntak av matvarer som gir økt serotininnivå, som kjøtt, nøtter med mer, vil gjøre at man etter hvert får mindre lyst på søtt og raske karbohydrater.

(“Det er viktig å merke seg følgende: Mens karbohydrater ser ut til å øke utskillelsen av serotonin i hjernen, øker de ikke selve serotoninprodukjonen. Serototin er et stoff som dannes av et annet stoff som heter 5-hydroksytryptofan (5-HTP), som igjen har som byggesten stoffet tryptofan. Sistnevnte er en aminosyre, dvs. en bestanddel av protein. Kronisk underforbruk av proteinrike matvarer som fisk, kjøtt, egg, kylling mm fører til lavere inntak av tryptofan og dermed serotoninproduksjon. Det er dermed viktig å øke inntaket noe av proteinrik mat i vintertiden, spesielt fet fisk, fordi omega 3 fettsyrer er også svært viktig for å forebygge og behandle depresjon.” ~ Fedon.no ~)

Lykke til med “Good-Mood-Food”!

[contact-form] [contact-field label=”Navn” type=”name” required=”true” /] [contact-field label=”Epost” type=”email” required=”true” /] [contact-field label=”Nettsted” type=”url” /] [contact-field label=”Kommentar” type=”textarea” required=”true” /] [/contact-form]

 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Captcha *