Miljøvennlig reise – Er det mulig?

Miljøvennlig reise – er ikke det en selvmotsigelse – eller lar det seg gjennomføre?

Fotturføtter!Miljønøytral reise innebærer at man bruker sine egne ben, barføtt vel og merke i og med at all skoproduksjon krever et visst innhogg i miljøet. Skal man reise helt miljønøytralt bør man bevege seg barføtt, uten klær og uten bagasje. Spise det som vokser langs reiseruten og også være forsiktig med egne etterlatenskaper da vi nå vet at et moderne menneske utskiller diverse giftstoffer og avfallsstoffer gjennom alle kroppens porer og åpninger…

Hehe, nei, helt uten å skade miljøet kan et menneske hverken leve eller bevege seg! Det beste vi kan håpe på er å leve sånn at vi gjør minst mulig skade med alle våre luksus(u-)vaner, også når vi er ute og reiser!Avfall(shåndtering) & Ferie - Hånd i HåndUndertegnede elsker å reise. Helst til steder der “turister” aldri drar. Man trenger ikke reise langt for å oppleve nye ting. Man kan sette seg på tråsykkelen med soveposen og en liten bag med det nødvendigste på bagasjebrettet. Sykle ved hjelp av et kart, eller bare sykle dit det faller seg. Stoppe når kroppen vil eller når du vet at du har funnet akkurat det stedet du ønsker å tilbringe de neste timene. Sove under åpen himmel. Våkne i ett med naturen. Spise medbrakt eller supplere med egenfisket fisk eller egenplukket bær og planter. Barna elsker å være med på oppdagelsesturer i nærmiljøet. Hvorfor sitte mange timer på fly når verden er rett utenfor der du bor?Morgenfugler.Da jeg var yngre og verden var et mye tryggere sted tok vi gjerne og haiket avgårde på korte eller lengre turer. Sovepose og en liten sekk med det nødvendigste. Et regntett lite telt ble også noen ganger med. Bilene var ut og kjørte uansett. De fleste som tok med haikere var glade for både selskapet og for at det ble lettere å holde seg våkne på lange kjøreturer. Å hindre trafikkulykker kan også være miljøvennlig! :-) (Backpacking i Norge).

Vansjø 026

Telttur, haiketur, sykkeltur, gåtur, kanotur fra sted til sted eller skitur fra hytte til hytte – mange muligheter for miljøvennlige reiser og turer, men noen ganger må man eller har behov for litt lengre reiser, kanskje i forbindelse med jobb eller ting som skjer i familien. Hvordan skal man forflytte seg mest mulig miljøvennlig og med mest mulig fornybare ressurser?

Reisen: Etter egne føtter, på sykkel, rulleskøyter, ski eller i båt med årer eller vind eller som en haiker, så kommer toget som den mest miljøvennlige reisemåten! I tillegg er det avstressende å reise på langtur med tog! Har man aldri tatt tog gjennom fremmede land har man aldri kjent på landets virkelige puls og atmosfære!# Dokka stasjon, Søsterkirkene, Hadeland Glassverk, 115Så kommer vi over til det nesten sørgelige faktum at i blant man bare ta egen bil om man skal ut å reise. Det kan ha noe med de reisendes helse som gjør at diverse stopp og pauser underveis er nødvendig, eller at man rett og slett er avhengig av å stoppe på spesielle steder for å få ting til å gå ihop, eller for å ha muligheten til å kunne stoppe og hvile uforstyrret. Men det finnes også måter å gjøre både selve bilbruken mer miljøvennlig, og det man foretar seg underveis mer miljøvennlig. Det kan du lese mer om HER.

Smører man seg niste og tar med nok vann (fra springen) til hele turen, eller iallfall de første dagene om man skal ut på langtur, så er mye gjort bare der! Les mer om fristende forslag til niste HER! 2006 Provence 107

Men om man er frisk og rask så vil det også være mange andre miljøvennlige måter å reise på. Man kan ta båt, buss og bane – bare fantasien setter grenser!

Den minst miljøvennlige måten er å reise med fly. MÅ du reise utenlands så se i det minste etter en restplass…

Oppholdet: Vi har allerede vært inn på sovepose og telt. Mer miljøvennlig enn det kan bare skje ved at man sover naken under åpen himmel!

Men litt mer påkledde alternativer finnes også: Byferie med telt. Sofasurfing.Smell the rosesOg om du MÅ ut å fly så kan “kortreist overnatting” være et alternativ: De beste overnattingsmulighetene på flyplasser.

Uansett om du reiser “light” eller er på en reise der du må bo litt mer “standsmessig” så husk alltid på:

– Rydd opp etter deg: Der du sover, der du spiser, der du ferdes.

– Spar på ressursene: Slukk lys, slå av airconditionen. Bruk bena eller kollektivtilbudene. Ikke sløs med vannet.

– Kjøp bare det du trenger og spis opp maten din. Kildesortér og ta vare på omgivelsene der du er.

Og for all del – reiser du utenlands så unngå alt som smaker av “All Inclusive”. Ved siden av å velge en miljøU-vennlig flytur er vel “All Inclusive” en av de verste miljødreperne du kan velge!

Hat Surin 01

Litt om å reise i land der levestandarden ikke er så høy:

Om vi ALLE gjør LITT så kan vi gi litt tilbake til både miljøet og verden!

– Når man reiser på ferie i mindre velstående land med barn kan du pakke ned klær og leker som er på vei til å bli for smått eller leker som du kan legge igjen til andre barn når dere er ferdige med ferien. Sørg for at det er rent og helt og skriv en liten lapp om at dine egen barn har vokst fra klærne og håper at andre kan få bruk for de. I mange land er barneklær en stor mangelvare på grunn av pris og tilgjengelighet.

Ønsker du å gi litt mer så spør de som jobber på stedet du bor, eller en reiseguide eller andre om hvor du eventuelt kan levere noen klær eller annet som du vil gi bort. Skrivesaker og notisbøker er også ofte velkomment. (Når vi likevel har med oss en stor koffert kan vi pakke ned mye annet også til de som bor dit vi reiser!)

– Ofte når vi er ute og reiser utenlands møter vi mange barn som tigger. Hele tiden har vi hatt en eske stående hjemme som vi samler ting i som vi kan ta med og gi til barna som tigger. Det kan være skrivesaker og notisbøker, små leker eller spill eller ting som trengs i hverdagen til disse små menneskene eller til deres familie. (For de som reiser ofte – fx i forbindelse med jobb – kan prøve å finne hjelpeorganisasjoner de kan levere til og spørre hva som trengs mest).

-Når vi har kommet fram til reisemålet vårt, og vi ser at det er mange tiggerbarn der kjøper vi frukt og annet som vi alltid har i vesken eller sekken som vi kan gi til de barna som kommer og tigger. Man blir jo oppfordret til å aldri gi barna penger fordi dette bare går rett til bakmennene deres, gi de noe de kan spise eller noe som de voksne ikke kan ta fra dem.

(Vi arver ikke jorden av våre foreldre – vi låner den av våre barn!)

Fisketur

 

 “Take nothing but memories, leave nothing but footprints“!

1.1 ce 381

VIKTIG: FØR du drar på ferie forebygger du unødig belasting på miljøet ved å gjøre dette!

Og til slutt: Noen generelle reise- og turtips som kan spare både deg og miljøet for uønsket “skade”!

Vil du også være med tipse om miljøvennlige reisetips? Ler mer HER!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , . Bokmerk permalenken.