Norske skattebetalere sponser alle studenter mellom 100 000 og 300 000 norske kroner per år per student!

Mange studerer til de er nærmere tretti eller tar unødvendig utdanning i stadig nye fag bare for å oppnå en eller annen “grad”, og skatteyterne/staten betaler og betaler for disse “evige skolebarna”.

Selvsagt skal utdanning være en mulighet for alle, og det er godt og riktig at staten/vi skattebetalere er med og sponser utdanning, men hvor mange år skal man være med å sponse?

Alle som jobber og betaler skatt er med og subsidierer studentene. Studentene klager ofte over at de er “fattige studenter”, men de koster samfunnet uhorvelig med penger. I tillegg mottar de rause stipender fra staten som også kommer fra norske skattebetalers lommer + svært så fordelaktige lån sponset av norske skattebetalere, og i tillegg har de studentmoderasjoner og studentrabatter på det meste som er nødvendig og som vi – norske skattebetalere – også er med og betaler for…

Enkelte utdannelser krever en del år på skolebenken, men svært mange av de som studerer gjør det fordi de synes det er gøy, fordi de streber etter titler, eller fordi de ønsker å leve et bekymringsløst liv lengst mulig uten for mye ansvar og alvor. Selvsagt skal de få lov til det, men er det riktig at vi andre skal betale for det?

Mange milliarder pøses ut hvert år fra statskassen på unødvendig utdannelse, titler og grader. Bør ikke disse pengene snart kunne brukes på en bedre måte og for ikke å snakke om at de burde fordeles litt mer rettferdig!

Når vi vet at cirka én av tre elever dropper ut eller slutter før de har fullført videregående bør snart staten slutte å sløse ut penger på alle de som fortsetter og fortsetter å bruke skattebetalernes penger på stadig nye og unødvendige studieår.

Men når det kommer til å legge til rette for alle de som ønsker en utdanning i noe mer nyttig er staten ubehjelpelig tafatt. Alle de med medfødte eller ervervede evner for det praktiske og “nevenyttige” har svært få muligheter til utvikle sine ferdigheter eller få papir på det de kan eller å få anledning til å utvide sitt kunnskapsfelt.

Vi er på vei til et samfunn der en stor del av innbyggerne kan veldig mye teori, men blir mer og mer duster når det gjelder praktiske ferdigheter. Svært få unge som vokser opp i dag kan mekke på en bil, snekre en hytte, reparere en høytaler eller for den saks skyld male et hus eller lage en skikkelig middag til seg selv eller andre.

“Vi mennesker er født som originaler men dør som kopier” heter det, og det blir stadig mer sant. Vi blir en homogen masse som leser og lærer det andre har skrevet og sagt, og enkelte bruker svært mange år på akkurat dette.

Jan Arild Snoen: Dropp universitetet!

12082011141936-QsLIjw7kGR

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.