Planlagt foreldelse – igjen!

Saboterer de produktene med vilje?

Tidligere innlegg om dette kan du finne HER

121

Alle elektriske produkter er merket med en strøm- og brannsikkerhetsgaranti (N eller CE-symbolet), og røykpakker er merket med død og pinsler. Hva med tilsvarende en tilsvarende merking for produkter med et «Kan repareres»-symbol eller klistremerke?

Det kunne kort og godt bety at produsenten lover at de har designet produktet med tanke på vanlig bruk og muligheter til å reparere. «Kan repareres»-deklarasjonen kunne betydd:

  • Det går an å skru fra hverandre produktet, det må ikke brekkes opp eller demonteres med spesialverktøy.
  • Det er ikke laget med det som fremstår som rene «feller» i produktet, med fjærer/deler som spontant spres utover når du åpner dem. Ting er skrudd sammen.
  • Bevegelige deler som hengsler og knapper eller deler som forbrukeren betjener i vanlig bruk er laget av metall, ikke én millimeter plast.
  • Alle deler på produktet tåler et lett slag. Brytere er ikke festet med små plastklips.
  • Vi selger deler som er utsatt for slitasje, og som først ryker til fornuftige priser. Når plastfestet på spylearmen i vaskemaskinen går i oppløsning etter fem år med vanlig bruk, lover vi å selge deg en nytt plast-feste til fem kroner i stedet for komplett spylearm til 550 kroner. (Det var dessverre ikke svaret jeg fikk fra produsenten av vår vaskemaskin.)
  • Er det en viktig plastdel som vi vet slites ut, har vi lagt ved en ekstra og det er enkelt å bytte den. (Jeg kastet nylig en brusmaskin i mangel av en enkel plastring. Det stod til og med i bruksanvisningen – som jeg leste etterpå : «Når du tar ut flasken, pass på at plastringen ikke faller ut, det skjer lett.»
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.