Reise på budsjett men også med litt omtanke for andre!

– Før du reiser låner du reisehåndbøker på biblioteket. Reiser du ofte til det samme stedet kan du investere i egen reisehåndbok, men reiser du sjelden eller til ulike steder hver gang blir bøkene fort utdatert mellom hver gang du reiser.
– På mange reisesider på nettet kan du gratis printe ut enkle reiseguider.
– Reis i lavsesongen – Skal du på ferie i Europa kan du reise i tidsrommet oktober-april. I lavsesongen er hotellene og flybillettene billigere og du slipper å stå i altfor lange køer
– Legg igjen de enkle parlørene hjemme. Du kan lære de enkle frasene før du reiser eller under reisen. Ta med deg en ordentlig ordbok i stedet, det er der du kan finne ordene du virkelig kommer til å trenge. og du kommer lettere i kontakt med lokalbefolkningen ved å lære deg noen ord og fraser på det lokale språket.
– Flyselskaper kutter på det meste, også bagasjevekten. Tenk derfor nøye gjennom hva du trenger å ta med på tur. Pakk så lett som mulig og unngå dermed en kostbar overvektsregning, og i tillegg sparer du miljøet, mindre vekt, mindre drivstoff.
– Til og fra flyplassene går dett som oftest gode offentlige transporttilbud. Du trenger altså ikke å bruke opp mye penger på taxi.
– Nattog. Reiser du mellom to byer på ferien? Hvorfor ikke ta et nattog? Du sparer både tid siden du sover mens du reiser, og kostnader ved et hotellrom. En sovevogn på et tog er som oftest billigere enn et hotellrom og ofte litt av en opplevelse!
– I mange land er buss et billig transportmiddel. Selv om vi som turister betaler en litt høyere pris på billetten enn lokalbefolkningen, så får du med lokale busser en fin anledning til å se mye av landet på en flott og billig måte og i tillegg er det en fin måte å bli kjent med landets egne innbyggere på.
– Er dere mange som reiser sammen så sjekk prisene på å leie bil. Er dere en gruppe på 4 vil transport med bil noen ganger være billigere enn både fly, tog og kanskje til og med buss, og dere kan lettere besøke steder der turistene sjelden drar.

– Oppsøker du et billig hotell/hostell/pensjonat og ber om rom, be om å få se rommet før du bestemmer deg. Hotellobbyen er alltid penere enn rommet, så ikke bli lurt! Ser du at rommet ikke passer deg så har du anledning til å få se et annet.
– Spise ute men på budsjett? Lunsj er billigere enn middag, men som regel like rikholdig som den dyrere middagsmenyen senere på dagen og det er ofte en roligere tid på dagen for de som jobber der og de slår gjerne av en prat med deg.
– Kjøper du inn et måltid på en butikk i stedet for en restaurant så er det penger å spare. Nedover Europa er det ofte store ferskvare og bakevareavdelinger med mye spennende og godt til en brøkdel av prisen på en restaurant.
– Nyt de lokale drikkene i stedet for dyrt importert. Pilsner Urqell i Praha, rødvin i Bordeaux, og cava i Barcelona. Ved å drikke og spise lokale spesialiteter får du det både billig og veldig bra måltider.
– Unngå typiske turistrestauranter som har menyer på åtte språk og bilder av all maten. Restauranter som fokuserer på lokale gjester har både bedre mat og billigere priser.
– Familiedrevne butikker og restauranter er ofte billigere enn andre fordi når hele familien jobber der så blir både stedet og gjestene tatt bedre vare på, og i tillegg kan familiedreven steder drives billigere da alle trår til når det trengs. I tillegg vil pengene du bruker her gå tilbake til lokale folk, og ikke til store internasjonale kjeder som McDonalds, Pizza Hut o.l. eller til store internasjonale hotellkjeder eller reisearrangører. Av samme grunn så unngå “All Inclusive” da dette konseptet er ødeleggende for både lokalsamfunnet og den reisendes mulighet til å oppleve det landet de reiser i.

– Ta alltid med deg på tur klær du egentlig er lei. Etter bruk kan du bare legge de igjen. Jeg bruker å legge de lett henslengt over søppelbøtta der vi har leid rom, det signaliserer at jeg har kastet det men samtidig kan ryddehjelpen eller andre vurdere om de vil beholde det. Det hender vi reiser i fattige land der klær blir satt stor pris på selv om det ikke er siste mote. Sørg for at det er så rent som mulig når du legger det igjen.

– Når du reiser på ferie i mindre velstående land med barn kan du pakke ned klær og leker som er på vei til å bli for smått eller leker som du kan legge igjen til andre barn når dere er ferdige med ferien. Sørg for at det er rent og helt og skriv en liten lapp om at dine egen barn har vokst fra klærne og håper at andre kan få bruk for de. I mange land er barneklær en stor mangelvare på grunn av pris og tilgjengelighet. Ønsker du å gi litt mer så spør de som jobber på stedet du bor, eller en reiseguide eller andre om hvor du eventuelt kan levere noen klær eller annet som du vil gi bort. Skrivesaker og notisbøker er også ofte velkomment.

– Ofte når vi er ute og reiser møter vi mange tiggerbarn. Gjennom hele året har vi en eske stående hjemme som vi samler ting i som vi kan ta med og gi til barna som tigger. Det kan være skrivesaker og notisbøker, små leker eller spill eller ting som trengs i hverdagen til disse små menneskene eller til deres familie.

-Når vi har kommet fram til reisemålet vårt, og vi ser at det er mange tiggerbarn der kjøper vi frukt og annet som vi alltid har i vesken eller sekken som vi kan gi til de barna som kommer og tigger. Man blir jo oppfordret til å aldri gi barna penger fordi dette bare går rett til bakmennene deres, gi de noe de kan spise eller noe som de voksne ikke kan ta fra dem.

Flere gode tips? Legg igjen en kommentar!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Captcha *