Tips om å reise og bo med barn på nye steder!

Hver av barna har sin egen sekk. Så stor som mulig etter alder. Pakk tegnesaker , litt pusleleker og små spill, har man råd til det er elektroniske spill det barna kanskje setter mest pris på og som aktiviserer dem lengst mulig (husk å slå av lyden eller bruk ørepropper) i tillegg til mp3-spiller med forhåndsinnspilt yndlingsmusikk eller eventyr og fortellinger. (Biblioteket har masse lydbøker gratis!) Pakk også små “gaver”; Halspastiller, tegnesaker, små ting som du vet ditt barn vil sette pris på. Barna kan få en gave f.eks.hver hele klokketime. Ta med brosjyrer og kart over reisemålet og putt i sekken til junior. “Feriedagbøker” til barna (og de voksne!). Anskaff en kladdebok med stive perner og blanke ark før dere drar. De første årene blir det bare tegninger. Senere ble det både tekst og tegninger og billetter og bilder og annet som blir limt inn. Bøkene blir fulle av gode minner vi alltid vil sette pris på!

Til de minste barna: Bæreseler! En til hvert barn! “Babybjørn” eller lignende. Man kan også bruke en sarong/tynt teppe til å ha barnet i tett inntil kroppen, men da bør du ha øvd deg litt på det en stund før du reiser. Til litt større barn og der det er minst to voksne er vel bæremeis det aller viktigste man kan investere i!! En superkjekk ting som tar minimalt med plass er sikkerhetsseler til barna. I trafikken, folksomme steder, ombord i båt, i butikker og andre “farlige” steder er det veldig viktig og sikre barna, og seler kan gjøre livet mye tryggere for både deg og barna!

Oppevaringslomme til å feste bak på sete. Den kan brukes i bil, på fly, på buss og tog og henges opp ved siden av senga. Underveis kan den rulles sammen og festes med et par solide strikker rundt og da tar den ikke mye plass. Før en lengre fly- buss- tog- og biltur kan du putte inn noen pastillesker, tegneserieblader eller små ”tidsfordrivdingser” eller andre nyttige overraskelser som poden finner underveis på kjøreturen! (På lange turer er det også bra om barna har nakkestøttepute klar om de sovner.)

Når barna våkner tidlig om morgenen – ha en liten samling leker klare ved siden av der barna sover. Legg også klart litt frukt der eller annet å spise og drikke om barna er store nok til det.

I stedet for å “fore” barna med ting og leker i løpet av dagen så la heller barna ønske seg ulike ting som så blir en overraskelse som mor eller far kjøper og pakker inn og legger ved siden av senga til barna etter at de har sovnet. Det kan være en caps, en strandleke, solbriller, fiskesaker, en lekebåt eller annet som barna ønsker seg eller trenger.

Alle barn lærer fort. På tur i utlandet kan dere innføre at alle må lære seg fem nye ord på det lokale språket før de kan spørre om å få f.eks. penger til is eller til flipperspill eller noe annet de ønsket. Avtalen er supereffektiv. De voksne må også selvsagt lære sine egne fem ord i tillegg til det barna lærte – så i løpet en uke eller to lærer man mange ord man får bruk for. La barna selv velge hvilke ord de vil lære på det nye språket. I tillegg får barna med dette god kontakt med folk og de plukket lett opp enda flere ord enn bare de fem de “må” lære hver dag. (Husk ordbok!)
.
Husk at tidlig morgen og sen ettermiddag er det minst turister ute på stranda og på typiske “turiststeder”. Ta med barna ut tidlig på morgenen og se byen eller stedet dere bor våkne til liv og bli litt kjent med lokalbefolkningen. Å vasse i turister blir stort sett det samme uansett hvilket land dere besøker. Å bli kjent med lokalbefolkningen og landet dere har reist til er mye mer verdifullt enn å oppleve de samme turist”tingene” igjen og igjen! Uansett tid på døgnet og stedet dere besøker.

Husk å ta svippturer til fots eller med buss eller på annen måte for å oppleve nye eventyr! Mange barn og tenåringer vil helst bare være på stranden – men de er for unge til å bli igjen der alene uten voksne så ultimatumet ble: Annenhver dag bestemte barna/ungdommene – og annenhver dag bestemte jeg og da ble det alltid en tur annenhver dag og en stranddag eller lignende de andre dagene og aldri ble noen sur!

Lag klare avtaler PÅ FORHÅND og si ifra om ting GOD TID I FORVEIEN uansett alder på barna. Barn setter pris på det meste bare de er forberedt!

Gjør ALT klart før dere går ut fra hotellrommet eller stedet dere bor. Det beste er å ordne alt kvelden før, både pakking og planlegging!! La også barna gjøre klar sekkene sine kvelden før. Litt større barn pakker alle sine egne ting i egne sekker. Klarer de ikke å bære med seg alle de tingene de vil ha med på stranda selv, så får det ligge igjen hjemme. Foreldre som tar på seg rollen som private tjenere for sine barn på ferie kommer ofte mer slitne hjem fra ferie enn da de reiste…

Er dere på badeferie så ha rutine på at alle henger opp badetøyet sitt og tar ansvar for egne ting de har med seg. Henger de ikke opp det våte badetøyet sitt så har de garantert lært og de gjør det neste gang. Barna har mer enn nok energi på ferie og det er ingen grunn til at de voksne skal gjøre alt.

Med små barn bør man alltid ha en sekk ferdig pakket med foreksempel: Bleier, (engangs-)kluter, (papir-)håndklær, solkrem, melkepulver, grøtpulver, flaske, smokk, leker, (tennis-)baller, frisbee, spader,etc), tomme (brød-) poser, solkrem, og termos klar til å fylles med varmt vann om barnet er i melkeblanding/grøtblanding-alder. Banan og avocado er forresten perfekt turmat! Ta av litt av skallet og skrap av passe biter med en skje og putt rett i munnen!

Med tilgang til fryser/fryseboks legger du halvfulle vannflasker, juicekartonger osv. osv. til frysing og så har dere kaldt drikke dere kan ta med dere på tur. Pass alltid på å ha nok DRIKKEVANN i nærheten HELE TIDEN og overalt og sørg for at barna (og de voksne) drikker nok av det!

Men det aller viktigste for barna er at dere som foreldre er uthvilt og edru! Selv om det er deilig å sitte lenge opp om kveldene så kom dere til sengs i rimelig tid og få nok søvn!

God tur!

Legg gjerne igjen en kommentar eller flere tips i kommentarfeltet under – eller skriv de inn på konkurransesiden vår!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Captcha *