Vi i Vesten kaster over en fjerdedel av maten vi kjøper!!

Vi i Vesten kaster over en fjerdedel av maten vi kjøper!!
Dette er helt forkastelig (bokstavelig talt!!)

Ta dere sammen – all maten dere kaster koster jordkloden vår ufattelig med utarming i tillegg til sløsing av egne penger.

Det går med: Arbeidskraft, vann, næring, jordforbedringsmidler, giftstoffer, transport, forurensing, energi i mange, mange ledd før maten havner på ditt kjøkken. Og så blir en fjerdedel av maten KASTET!! For en utrolig EGOISTISK handling!! Tenk på alle som sulter i verden og tenk på all unødvendig energibruk og forurensing dette fører med seg. Tenk: EN FJERDEDEL!! Helt ufattelig! Ta dere sammen. Her er noen starttips for å snu dette vanviddet:

-Vær kritisk – kjøp bare det du TRENGER!
-Sørg for å alltid ha i huset et utvalg BASISMAT som har lang holdbarhet – sånn som: Ris, pasta, korn, mel, krydder, m.m. og har du fryser så blir listen over basismat nesten uendelig.
-Lag STORE PORSJONER så har du til dagen etter, eller kan fryses ned.
-RESTEMIDDAGER er som regel både raskt og spennende!
-Lag oftere mat sammen med VENNER – spleiselag og utveksling av oppskrifter er økonomisk og morsomt.
-Frys ned oppskjært brød – ta ut de skivene du trenger etterhvert – la de tine noen minutter på benken – smaker som ferskt brød – og du slipper for alltid å kaste mere brød!
-Har du grønnsaker du ikke rekker å bruke opp så forvell de (det vil si at de kokes ca “halvveis”) og frys de ned!
-Bak eget brød! (Brødbakemaskinen min er ca 15 år gammel og har spart meg for mange tusenlapper!!)
-Ta med barna under matlagingen og lær de sunne vaner med å lage mat fra grunnen.av.
-Unngå posesupper/posemat hel og halvfabrikata – de inneholder mye gruff kroppen din helst vil slippe å få i seg. Mangler du kokebøker finner du masse flott på biblioteket eller gratishefter i dagligvarebutikkene.
-La det gå sport i å bruke opp all maten du kjøper inn – har du igjen mye rester fra gårsdagens middag eller lunsj – så spis det først!
-Sorg for jevnlig renhold i kjøleskapet – et godt miljø der gjør at maten holder seg mye lengre!
-Lag en kjøkkenhage! Om du har flere mål jord eller bare noen verandakasser kan du dyrke mat som kan plukkes etter behov flere måneder i året!
-Både løvetann, meldestokk, småsyre, skvallerkål og stornesle er gode å bruke i salaten eller i middagsgryta m.m. noe som både er miljøvennlig, sunt og enkelt!
-Kjøp mat av lokale bønder/gårdsutsalg der det er mulig! Maten smaker mye bedre og det blir vanskelig å kaste restematen!
-Lær barna at man spiser opp all maten man har forsynt seg med/ligger på tallerken. Mat spiser man opp – den kastes ikke! (Har ungene igjen mat på tallerken får de spise den opp seinere istedet!)
-Handle mat en gang i uken eller annenhver uke. Lag en “handleliste” med basisvarer som du tar med deg hver gang for å “fylle opp” familiens matlager. Basisvarer og mengden av disse varierer fra familie til familie. Her er noen forslag: (Husk å ta med nok handleposer hjemmefra!)
pasta og ris (kjøp så store kolli som mulig)
olje (raps til steking, jomfruoliven til salat etc),
krydder – kjøp “rene” krydder, ikke blandinger (bland egne krydderblandinger, de smaker mye bedre og du slipper unna alle tvilsomme tilsetningsstoffer.
Smør, rømme, naturellyoughurt, egg
Tomatbokser, tomatpure, soyasaus, sennep
Korn, gryn og mel. (Et variert utvalg til baking, frokost, grøt, tilsetninger til mat osv.)
Frysevarer: Fisk, kjøtt, grønnsaker, økonomipakninger m.m
Grønnsaker: Løk i alle varianter holder seg lenge. Fyll opp kjøleskapet med det du har plass til av de grønnsakene du ønsker.

Og så finnes det hundrevis av andre råd – men noe må du vel klare å tenke ut selv også?!

Lykke til som matøkonom! :-)

# Det er godt over 1 mrd mennesker som lever under den absolutte fattigdomsgrensen i verden, og minst like mange under den relative fattigdomsgrensen.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Captcha *